Lucuma – naturalny słodzik

admin6487

Kolejnym superfudem, który bez wątpienia zasługuje na takie miano, jest lucuma. A dokładniej Pouteria lucuma, roślina naturalnie występująca na terenach Południowej Ameryki, szczególnie w rejonach Ekwadoru, Kolumbii i Chile. Swoją drogą, zdecydowana większość wartościowych pod względem odżywczym produktów, a jednocześnie mało znanych, choć wykorzystywanych przez człowieka od wieków, pochodzi właśnie z obszarów południowoamerykańskich.

Lucuma – super dawka węglowodanów złożonych

Ale wracając do lucumy – czym zasłużyła sobie na miano super? Ano tym, że jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, które stanowią niemal połowę jej składu. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B – B1, B2, B5 oraz witaminę C. Dostarcza znacznych ilość błonnika – 21,6 g/100 g produktu oraz żelazacynkuwapnia i fosforu.

Lucuma to owoc o włóknistym, żółtym miąższu. W smaku przypomina połączenie syropu klonowego i słodkich ziemniaków. Jest idealną alternatywą dla cukru i słodzików, nie tylko ze względu na słodki smak, ale również niski indeks glikemiczny. Dzięki temu zyskuje uznanie, zarówno wśród diabetyków, jak i osób redukujących masę ciała.

Prozdrowotne właściwości lucumy

Owoc lucumy to bardzo wartościowy produkt. Posiada szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie:

– wykazuje działanie antyoksydacyjne – przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego poprzez unieszkodliwianie wolnych rodników, a co za tym idzie spowolnia procesy starzenia

– reguluje pracę przewodu pokarmowego – wysoka zawartość błonnika usprawnia perystaltykę jelit i wypróżnienia; zapewnia również uczucie sytości

– korzystnie wpływa na strukturę kości – jest źródłem wapnia i stanowi dobrą alternatywę dla osób niespożywających nabiału

– zapobiega anemii – zawiera bowiem żelazo, którego niedobór jest szczególnie niebezpieczny u kobiet w ciąży

– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – dostarcza cynku, który jest niezbędny do przemiany tyroksyny w aktywny hormon – trójjodotyroninę

– jest źródłem beta-karotenu – prowitaminy A, z której w organizmie powstaje aktywna forma witaminy A – retinol. Zapewnia on nie tylko prawidłowe widzenie.  Ma korzystny wpływ również na stan skóry i funkcjonowanie układu immunologicznego

– poprawia funkcjonowanie układu nerwowego – dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B, lucuma wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni i przewodnictwo nerwowe

– wykazuje działanie hipotensyjne – zawarty w lucumie potas korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi

– może być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność – pomimo słodkiego smaku, zawiera węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, a co za tym idzie nie wywołuje gwałtownych zmian glikemii.

Dostępność, cena i zastosowanie lucumy

W naszym kraju świeże owoce lucumy nie są dostępne. Można je kupić w formie sproszkowanej lub granulatu. 200 g opakowanie to koszt od 20 do 35 zł.

Lucuma w proszku pełni rolę naturalnego słodzika. Wykorzystuje się ją przy produkcji wyrobów cukierniczych, piekarniczych, słodyczy. Można ją dodawać do deserów, lodów, koktajli czy sałatek owocowych.

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow