Pierwsza wizyta

Pierwsza wizyta opiera się przede wszystkim na przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu żywieniowego, ze zwróceniem uwagi na upodobania żywieniowe pacjenta oraz współistniejące choroby, obecny stan fizjologiczny i aktywność fizyczną. Trwa ok. 1,5 godz.

Analizę składu ciała przeprowadza się nieinwazyjną metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA), za pomocą analizatora INBODY 120.
Metoda ta pozwala m.in. na określenie:

  • - masy ciała
  • - masy mięśni szkieletowych
  • - masy tkanki tłuszczowej
  • - całkowitej zawartości wody w organizmie
  • - indeksu masy ciała – wskaźnika BMI
  • - wskaźnika talia – biodra (WHR)
  • - stopnia otyłości
  • - zawartości białka i substancji mineralnych

Wykonywane są również pomiary antropometryczne – obwód brzucha, talii, bioder, uda, klatki piersiowej.
W przypadku dzieci i młodzieży do 18. roku życia do określenia stanu odżywienia wykorzystywane są siatki centylowe.

Przeprowadzenie analizy składu ciała wymaga odpowiedniego przygotowania:

  • - pomiar wykonywany jest na boso – należy zdjąć obuwie, skarpetki i rajstopy
  • - aby pomiar był jak najdokładniejszy wskazane jest zdjęcie odzieży do bielizny
  • - na 2 godz. przed zaplanowaną wizytą zaleca się nie przyjmować płynów ani pokarmów
  • - na 12 godz. przed pomiarem nie należy wykonywać intensywnego wysiłku fizycznego

 

Przeciwwskazaniem do wykonania analizy metodą bioimpedancji jest:

  • - ciąża
  • - wszczepiony rozrusznik serca lub inne urządzenia
  • - epilepsja

Na pierwszą wizytę należy przygotować dzienniczek żywieniowy, uwzględniając wszystkie potrawy i napoje spożyte w ciągu ostatnich dwóch dni.
Warto również przynieść aktualne wyniki badań – morfologia krwi, profil lipidowy, glikemia, badanie hormonów tarczycy etc. oraz wykaz przyjmowanych leków.

Na podstawie zebranych informacji wspólnie ustalimy indywidualny plan żywieniowy.