Jakiś czas temu, z myślą o kręceniu soków na bazie buraka, skusiłam się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej. Urządzenie to okazało się wspaniałym narzędziem, nie tyle do produkcji soków, co domowych lodów i sorbetów.
Na pierwszy ogień poszły banany, kiwi i mango. I tak powstał egzotyczny, orzeźwiający sorbet. Dla mnie – petarda!
Składniki:
– mango – 140 g (0,5 sztuki)
– banan – 120 g
– kiwi – 75 g
– świeża mięta
Przygotowanie:
1. Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zamroź.
2. Zamrożone owoce i posiekane listki mięty przełóż do sokowirówki z funkcją robienia sorbetów. I gotowe
A jeśli nie masz urządzenia z taką funkcją:
1. Owoce zmiksuj.
2. Miętę (kilka listków) drobno posiekaj i dodaj do owoców.
3. Całość przelej do foremek, wbij patyczki i zamrażaj przez minimum 4 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki zamocz w ciepłej wodzie, żeby “lody” łatwo odeszły od foremek.
Porcja: 260 kcal