blog

Makaron z pieczarkami
9 kwietnia 2021

Kilka dni temu pokazywałam Wam makaron tagliatelle, który w składzie na dodatek suszonych borowików. A nic innego nie podkręci smaku takiego makaronu, jak grzyby. U mnie konkretnie pieczarki. Do tego odrobina koperku, dla podkreślenia koloru i parmezanu, dla wyostrzenia smaku. Składniki (2 porcje): - makaron tagliatelle - 100 g- pieczarki - 200 g- cebula - […]

CZYTAJ DALEJ
Makaron z pieczarkami

Kilka dni temu pokazywałam Wam makaron tagliatelle, który w składzie na dodatek suszonych borowików. A nic innego nie podkręci smaku takiego makaronu, jak grzyby. U mnie konkretnie pieczarki. Do tego odrobina koperku, dla podkreślenia koloru i parmezanu, dla wyostrzenia smaku. Składniki (2 porcje): - makaron tagliatelle - 100 g- pieczarki - 200 g- cebula - […]

CZYTAJ DALEJ
Omlet z brzoskwinią

Omlet to taka namiastka zdrowych słodkości, kiedy pojawia się ochota na ciasto. Od jakiegoś czasu chętnie sięgam po brzoskwinie z puszki. O tej porze roku świetnie zastępują świeże, soczyste owoce. Tak też powstał omlet z brzoskwinią. Doskonale łączy w sobie słodycz ciasta i soczystość owoców. Składniki: - jajko - 2 szt- mąka orkiszowa - 3 […]

CZYTAJ DALEJ
Owsianka z borówkami i masłem pistacjowym

Owsianka to posiłek, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Uwielbiam kombinować z dodatkami. Tym razem padło na borówki i ekstremalnie przepyszne masło pistacjowe. Koniecznie spróbujcie tego połączenia. Owsianka z borówkami i masłem pistacjowym skradnie Wasze serca. Składniki: - płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)- mleko - szklanka (250 ml)- borówki - 2 garści (100 […]

CZYTAJ DALEJ
Makaron z pastą truflową

Makaron z pastą truflową od dawna chodził mi po głowie. Aż w końcu nadarzyła się okazja, żeby wypróbować to połączenie. Dodatek podsmażonej cebulki i parmezanu sprawiły, że makaron z pastą truflową stał się jeszcze bardziej charakterny. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: - makaron pełnoziarnisty - 50 g- pasta truflowa - łyżka (15 g)- oliwa - łyżka […]

CZYTAJ DALEJ
Fit tiramisu

Dzisiejsze fit tiramisu powstało z myślą o szczególnym spotkaniu - spotkaniu fajnych babek z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet. Mnie oddelegowano właśnie do przygotowania deseru, więc padło na szybki i sprawdzony przepis. A że każda z nas dba o dietę, nie mogło się pojawić nic innego, jak fit tiramisu. Składniki (4 porcje): - Skyr waniliowy - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Owsianka z leśnymi owocami

Owsianka z ranka - to powiedzenie już od dawna ma zastosowanie w praktyce. To taki codzienny rytuał. Bo dzień bez owsianki - dniem straconym. Dziś w ramach dodatków postawiłam na owoce leśne - maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki. To taka namiastka lata, które na szczęście już coraz bliżej. A zatem owsianka z leśnymi owocami […]

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z kurczakiem i parmezanem

Chyba wszyscy lubimy proste i sprawdzone przepisy. Takie, które można przygotować z resztek znalezionych w lodówce. U mnie dziś, w ramach obiadu, prosta sałatka z kurczakiem i parmezanem. Bazę stanowi roszponka. Do tego pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika, sos musztardowo - miodowy i pyszny posiłek gotowy. Składniki: - pierś z kurczaka - 150 g- roszponka - […]

CZYTAJ DALEJ
Mini bułeczki serowe

Tradycja tłustego czwartku towarzyszy nam od dawien dawna. Ten dzień rozpoczyna bowiem ostatni tydzień karnawału i kojarzy się z bezkarnym objadaniem się, zwłaszcza pączkami. Pączki, faworki, churrosy, róże karnawałowe - każdy znajdzie dziś coś dla siebie. Ja postawiłam na domowe, pieczone mini bułeczki z twarogiem. Składniki (3 porcje - ok 18 mini bułeczek): - twaróg […]

,
CZYTAJ DALEJ
Chałka z białym serem

Chałka do zdecydowanie smak dzieciństwa. To oznaka cierpliwości dla rosnącego bez pośpiechu ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z pieca wcinało się ją z dżemem truskawkowym i kakao. To wspomnienie prostej formy wyrażania miłości i troski, i właśnie taką prostotę ceni się najbardziej. Składniki (10 porcji): Ciasto drożdżowe: - mąka pszenna - 300 g- drożdże prasowane - […]

CZYTAJ DALEJ
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekolada. Któż z nas jej nie lubi? Klasyczny deser a z klasyką się nie dyskutuje. Można ją jeść na kostki, wciągać przez słomkę w formie gęstego płynu albo użyć do stworzenia innego, równie mocno czekoladowego deseru. Co powiecie na ciasto czekoladowe z wiśniami? Składniki (6 porcji): - mąka (u mnie orkiszowa) - 100 g (7 […]

CZYTAJ DALEJ
Zielony koktajl

Koktajle to idealne rozwiązanie dla warzyw i owoców, które leżą w lodówce ciut za długo i prawdopodobnie skończyłyby na śmietniku. To także świetna sprawa, jeśli chodzi o przemycanie "zielonego". W moim zielonym koktajlu znalazły się: - banan- kiwi- 2 garści roszponki- garść świeżej żurawiny- łyżeczka nasion chia Składniki wystarczy zmiksować. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, […]

CZYTAJ DALEJ
Ciasto z dyni

Ciasto z dyni to niekwestionowany must have, jeśli chodzi o jesienne menu. Jest delikatne, wilgotne i słodkie. Podobnie, jak ciasto marchewkowe, przygotowuje się je ekspresowo.

CZYTAJ DALEJ
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych, niekonwencjonalnych ciast. Przygotowuje się je ekspresowo, jest zdrowe i ma znacznie mniej kalorii od tradycyjnych ciast. Pokochacie je od pierwszego kęsa.

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z serem camembert i figą

Dzień urodzin zobowiązuje. Zwłaszcza dzień trzydziestych urodzin. Dziś, poza ubóstwianym przeze mnie tortem bezowym z sezonowymi owocami, stawiam na lekką sałatkę z serem camembert i figą.

CZYTAJ DALEJ
Omlet z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego nie zawaham się ich użyć i tym razem. Dziś stworzą duet z omletem. Całość dopełni odrobina cukru pudru, który nada słodyczy.

CZYTAJ DALEJ
Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Lato to cudowny czas. Obfitość warzyw i owoców daje nieskończone możliwości w kuchni. Moc kolorów i smaków pobudza wszystkie zmysły. U mnie, właśnie teraz, królują zapiekane owoce pod owsianą kruszonką.

CZYTAJ DALEJ
Egzotyczny sorbet

Jakiś czas temu, z myślą o kręceniu soków na bazie buraka, skusiłam się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej. Urządzenie to okazało się wspaniałym narzędziem, nie tyle do produkcji soków, co domowych lodów i sorbetów.

CZYTAJ DALEJ
Ciasto czekoladowe

Czy jest na sali ktoś, kto nie lubi czekolady? To oczywiście pytanie czysto retoryczne. Dziś postanowiłam wykorzystać ją w nieco inny sposób i upiekłam ciasto czekoladowe z truskawkami.

CZYTAJ DALEJ
Domowe sushi

Miłość do sushi zaszczepiła we mnie moja przyjaciółka, Magda. To ona pokazała mi, jak szybko przygotować domowe sushi. Od tej pory pojawia się w moim menu dość często.

CZYTAJ DALEJ
Owsiane naleśniki z serkiem i morelami

Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, najczęściej kręcę naleśniki. Zawsze z pełnoziarnistej mąki, bo zdrowsze. Z dodatkiem twarożku z owocami lub dżemem truskawkowym.

CZYTAJ DALEJ
Ryżanka z mango

Ryż + mleko + mango = ryżanka z mango. Bardzo banalne, a jakże dobre połączenie! Propozycja na śniadanie lub przekąskę. Idealna dla tych, którzy łakną zdrowych słodkości.

CZYTAJ DALEJ
Dieta na 1800 kcal

W swojej pracy wielokrotnie spotkałam się ze zdziwieniem pacjentów (na szczęście pozytywnym), że jadłospis skomponowany przez dietetyka, może być nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zawierający “normalne”, ogólnodostępne produkty.

CZYTAJ DALEJ
Natka pietruszki vs spirulina

Wracamy do tematu superfoods. Poprzednio porównywałam żurawinę i owoce goji, dziś na ringu stanie natka pietruszki vs spirulina. Który team reprezentujecie?

CZYTAJ DALEJ
Domowa granola

Domowa granola to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają, kiedy chrupie im w buzi. Potrzeba chrupania sprawia, że na zakupach sięgają po musli, których składy, niestety, często pozostawiają wiele do życzenia. Zawierają (niepotrzebny) dodany biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, sztuczne aromaty i barwniki. A wystarczy w domowych zapasach wygrzebać dowolne naturalne płatki, orzechy, suszone owoce i miód.

CZYTAJ DALEJ
Żurawina vs jagody goji

Określenie superfoods bez wątpienia na stałe zagościło w słowniku każdego dietetyka i osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Co oznacza? Oznacza żywność o określonym zdrowotnym zastosowaniu.

CZYTAJ DALEJ
"Co se schudnę, to se przytyję"

Problem z utrzymaniem właściwej masy ciała spędza sen z powiek niejednemu z nas. I w momencie, kiedy borykamy się z nadwagą lub otyłością, albo wręcz odwrotnie, z niedowagą, obawy są jak najbardziej zasadne. I absolutnie nie chodzi tu tylko o aspekt czysto wizualny – oponka i boczki lub wystające żebra, ale zdecydowanie o zdrowie. Bo zarówno za dużo kilogramów, jak i za mało może niekorzystnie wpływać, a nawet wpływa, na stan naszego zdrowia.

CZYTAJ DALEJ
Kit pszczeli – naturalny bakteriobójca

Podejmując temat superfood, skupiłam się na egzotycznych, mało komu znanych produktach, zupełnie ignorując nasze rodzime specjały. Pisząc kolejny artykuł zamierzam naprawić poczynione faux pas i tym razem biorę pod lupę kit pszczeli. Nazwa może nie wywołuje pozytywnych skojarzeń, ale to naprawdę wartościowy produkt. Czytając dalej, dowiecie się dlaczego

CZYTAJ DALEJ
Teff – bezglutenowy superfood

Teff, inaczej miłka abisyńska lub trawa abisyńska, to roślina zaliczana do zbóż. Od setek tysięcy lat stanowi jedno z głównych źródeł pożywienia wśród ludów afrykańskich, zwłaszcza Etiopczyków.

CZYTAJ DALEJ
Lucuma – naturalny słodzik

Kolejnym superfudem, który bez wątpienia zasługuje na takie miano, jest lucuma. A dokładniej Pouteria lucuma, roślina naturalnie występująca na terenach Południowej Ameryki, szczególnie w rejonach Ekwadoru, Kolumbii i Chile. Swoją drogą, zdecydowana większość wartościowych pod względem odżywczym produktów, a jednocześnie mało znanych, choć wykorzystywanych przez człowieka od wieków, pochodzi właśnie z obszarów południowoamerykańskich.

CZYTAJ DALEJ
Camu camu czyli super dawka witaminy C

Doczekaliśmy czasów, w których sklepowe półki uginają się od różnych, różniastych, często wręcz dziwnych produktów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Coś, co zadowoli kubki smakowe i nie uszczupli zbytnio domowego budżetu. Wszyscy ci, którzy szczególnie zwracają uwagę na to, co jedzą, lubią próbować nowości i eksperymentują w kuchni, z pewnością słyszeli o terminie superfoods. W najbliższym czasie właśnie produkty określane tym mianem będę brać pod lupę. Sprawdzę, czym zasłużyły na uznanie ich za „super” i czy warto w nie zainwestować.

CZYTAJ DALEJ
Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna