Lato to cudowny czas. Obfitość warzyw i owoców daje nieskończone możliwości w kuchni. Moc kolorów i smaków pobudza wszystkie zmysły. U mnie, właśnie teraz, królują zapiekane owoce pod owsianą kruszonką.
To cudowne połączenie owoców i płatków owsianych stanowi genialną alternatywę dla owsianki. Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką w połączeniu z zimnym jogurtem naturalnym lub maślanką, robią wspaniałą robotę.
Składniki (2 porcje):
– truskawki – 140 g (2 garści)
– brzoskwinia – 85 g (sztuka)
– borówki – 100 g (2 garści)
– płatki owsiane – 100 g (10 łyżek)
– oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
– miód – 24 g (łyżka)
– sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do 200 st.
2. Owoce umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
3. Wyłóż do kokilek lub naczynia żaroodpornego.
4. Polej miodem.
5. Płatki wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Posyp nimi owoce.
6. Całość piecz ok. 25 minut.
Porcja: 480 kcal