Rabarbar i truskawki pod kruszonką

Jest rabarbar, są truskawki, więc trzeba je zapiec pod kruszonką. Uwielbiam to połączenie - słodkie truskawki przełamane kwaśnym rabarbarem. Do tego maślana, delikatna kruszonka. Albo na jeszcze większym wypasie, z gałką lodów pistacjowych.

Składniki (2 kokilki):

- rabarbar - łodyga
- truskawki - 2 garści
- masło - 35 g
- mąka - 50 g ( u mnie 40 g mąki pszennej, 10 g mąki migdałowej)
- erytrytol - 30 g

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 190 st.
  2. Truskawki i rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z 2 łyżeczkami (10 g) erytrytolu.
  3. Włożyć do kokilek lub naczynia żaroodpornego.
  4. Mąki wymieszać z masłem i pozostałym erytrytolem.
  5. Powstałą kruszonką posypać owoce.
  6. Całość piec ok. 35 minut.

Porcja (kokilka): 260 kcal

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow