Bowl z łososiem, mango i edamame

Bowl z łososiem, mango i edamame to połączenie, które bez wątpienia skradło moje serce. Mieszają się w nim różne smaki, kolory i struktury, co daje niesamowitą rozkosz dla podniebienia. Poza tym to naprawdę dobrze zbilansowany posiłek - ryż jako źródło węglowodanów, łosoś - pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, edamame, roszponka (ukryta pod ryżem), ogórek zielony, marchewka i mango - błonnik, witaminy i składniki mineralne. Łapcie przepis i delektujcie się tym połączeniem.

Składniki (porcja):

- łosoś świeży - 100 g
- marchewka
- mango - 0,5 szt
- ogórek zielony
- fasola edamame - 100 g
- roszponka lub inna sałata - garść
- ryż - 50 g
- majonez light - 30 g
- keczup - łyżka
- sos sojowy - 2 łyżki
- sok z cytryny - łyżka
- sezam - 0,5 łyżki
- sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Łososia pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z sosem sojowy. Piecz przez 7 minut w 200 st. C.
  3. Warzywa i mango umyj i pokrój.
  4. Ułóż składniki w misce wg własnego uznania.
  5. Polej sosem z majonezu i keczupu.
  6. Posyp sezamem.

Całość: 730 kcal

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow