Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekolada. Któż z nas jej nie lubi? Klasyczny deser a z klasyką się nie dyskutuje. Można ją jeść na kostki, wciągać przez słomkę w formie gęstego płynu albo użyć do stworzenia innego, równie mocno czekoladowego deseru. Co powiecie na ciasto czekoladowe z wiśniami?

Składniki (6 porcji):

- mąka (u mnie orkiszowa) - 100 g (7 łyżek)
- czekolada gorzka - 100 g
- erytrytol - 100 g
- jajko - 3 szt
- kakao - 50 g (5 łyżek)
- oliwa z oliwek - 100 g (10 łyżek)
- proszek do pieczenia - 5 g (łyżeczka)
- soda oczyszczona - 5 g (łyżeczka)
- wiśnie - 100 g (szklanka)

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z oliwą.
  2. Mąkę połącz z sodą, kakao, erytrytolem i proszkiem do pieczenia.
  3. Do suchych składników dodaj czekoladę z oliwą, jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Powstałą masę przelej do keksówki.
  5. Na wierzchu ułóż wiśnie.
  6. Piecz w 180 st. C., przez 30-35 minut.
  7. Zajadaj ciasto czekoladowe z wiśniami i ze smakiem.

Porcja: 383 kcal.

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow