Czy jest na sali ktoś, kto nie lubi czekolady? To oczywiście pytanie czysto retoryczne 🙂 Dziś postanowiłam wykorzystać ją w nieco inny sposób  i upiekłam ciasto czekoladowe z truskawkami.

 

 
Jak zawsze stawiam na prostotę i szybkość w wykonaniu. Tak było i tym razem. Kilka składników, kilka ruchów łyżką i pyszne ciasto czekoladowe gotowe.

 

Składniki (3 porcje):
 
– mąka owsiana – 75 g (5 łyżek)
– mleko – 65 g (0,3 szklanki)
– czekolada gorzka – 60 g (10 kostek)
– masło – 40 g (8 łyżeczek)
– jajko
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– ksylitol – 28 g (4 łyżeczki
– truskawki – 50 g (garść)
 
Przygotowanie:

 

1. W rondelku rozpuść czekoladę i masło. Zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
2. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Jajko zmiksuj z ksylitolem do uzyskania gładkiej masy.
4. Masę jajeczną dodaj do mąki z proszkiem. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masę czekoladową i ponownie wymieszaj.
5. Ciasto przelej do foremki, dodaj kawałki truskawek.
6. Piecz w 180 stopniach, ok 30 minut lub do suchego patyczka.

 

Porcja: 360 kcal