Ciasto marchewkowe to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych, niekonwencjonalnych ciast. Przygotowuje się je ekspresowo, jest zdrowe i ma znacznie mniej kalorii od tradycyjnych ciast. Pokochacie je od pierwszego kęsa.
Składniki (6 porcji):
– marchew – 400 g
– mąka orkiszowa – 150 g (szklanka)
– jajko – 3 szt
– oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
– erytrytol – 20 g (4 łyżeczki)
– migdały w płatkach – 20 g (2 łyżki)
– proszek do pieczenia – 5 g (1,5 łyżeczki)
– cynamon – 0,5 łyżeczki
– imbir mielony – 0,5 łyżeczki
– gałka muszkatołowa mielona – 0,5 łyżeczki
– sól – szczypta
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180 st.
2. Marchew zetrzyj na tarce.
3. Oddziel białka od żółtek.
4. Startą marchew wymieszaj z żółtkami, oliwą i słodzikiem.
5. Przesianą mąkę wymieszaj z płatkami migdałów, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Połącz z marchewką.
6. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
7. Przelej do formy. Piecz ok 45 – 50 min. do suchego patyczka.
Porcja: 200 kcal