Ciasto z dyni to niekwestionowany must have, jeśli chodzi o jesienne menu. Jest delikatne, wilgotne i słodkie. Pobodnie, jak ciasto marchewkowe, przygotowuje się je ekspresowo. 

 

Składniki (6 porcji): 

 

– pure z dyni – 200 g (szklanka)
– mąka orkiszowa – 150 g (szklanka)
– jajko – 2 szt
– oliwa z oliwek – 100 g (10 łyżek)
– erytrytol – 100 g 
– banan
– proszek do pieczenia – 5 g (1,5 łyżeczki)
– cynamon – 0,5 łyżeczki
– imbir mielony – 0,5 łyżeczki
– gałka muszkatołowa mielona – 0,5 łyżeczki
– sól – szczypta
 

 

Przygotowanie:

 

1. Piekarnik nagrzej do 180 st.
2. Dynię ugotuj, ostudź, razem z bananem zblenduj na gładkie pure.
3. Dynię wymieszaj z oliwą, jajkami i słodzikiem.
4. Przesianą mąkę wymieszaj z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Połącz z masą dyniową.
5. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Przelej do formy. Piecz ok 35 – 50 min. do suchego patyczka.

 

Porcja: 293 kcal