Miłość do sushi zaszczepiła we mnie moja przyjaciółka, Magda. To ona pokazała mi, jak szybko przygotować domowe sushi. Od tej pory pojawia się w moim menu dość często.
Wbrew powszechnym obawom, domowe sushi przygotowuje się bardzo szybko. I nie wymaga to szczególnych umiejętności kulinarnych. Nawet mata bambusowa do zawijania nie jest niezbędna.
W liście nori można zawinąć właściwie wszystko. Jako podstawa ryż, a reszta według uznania – łosoś wędzony, tuńczyk, krewetki, awokado, papryka, ogórek, szczypiorek i co tam jeszcze kto chce. Ja zrolowałam wędzonego pstrąga, ogórka, paprykę i koperek.
Składniki (2 porcje):
– ryż do sushi – 100 g
– arkusz nori – 2 szt
– pstrąg wędzony – 100 g
– papryka czerwona – 70 g (0,5 sztuki)
– mały ogórek zielony – 50 g
– koper – 2 łyżki
– sos sojowy – 4 łyżki
– ocet ryżowy – 2 łyżki
– miód pszczeli – 0,5 łyżki
– chrzan tarty – 2 łyżeczki
– sól – szczypta
Przygotowanie:
1. Wymieszaj ocet z miodem i solą.
2. Ugotuj ryż i wymieszaj z mieszanką octową.
3. Połóż nori chropowatą częścią do góry na macie bambusowej lub desce.
4. Ryż podziel na 2, tak by każdą z części rozprowadzić na liściu nori. Posmaruj chrzanem.
5. Pokrój paprykę i ogórka w paski. Posiekaj koperek.
7. Nałóż na ryż składniki. Zwiń najciaśniej jak się da. Możesz brzegi zwilżyć wodą by się skleiły.
8. Pokrój ostrym nożem zawinięte sushi na kawałki o szerokości ok 1- 1.5 cm.
9. Podawaj z sosem sojowym.
Porcja: 227 kcal.