Domowy chleb

Wczoraj upiekłam swój pierwszy chleb. Z najprostszego przepisu, żeby na pewno się udał i wyszedł pyszny! Upieczony samemu smakuje inaczej. Tym bardziej, że wcześniej doglądasz ciasta. Patrzysz, jak pracują drożdże, jak ciasto rośnie. Taka prosta rzecz, a tak bardzo cieszy.

Składniki:

- mąka - u mnie typowo mąka chlebowa - 500 g
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- łyżka oleju
- 400 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier, sól, olej i ciepłą wodę.
  2. Wymieszaj do połączenia składników, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto przełóż na blat, podsyp mąką i delikatnie zagnieć.
  4. Powstałą kulę ciasta przełóż do naczynia żaroodpornego, garnka lub patelni, w których można piec i odstaw jeszcze na 20 minut.
  5. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 220 st. (grzanie góra-dół).
  6. Piecz chleb przez 25 minut.

Całość: 1863 kcal

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow