Natka pietruszki vs spirulina

Wracamy do tematu superfoods. Poprzednio porównywałam żurawinę i owoce goji, dziś na ringu stanie natka pietruszki vs spirulina. Który team reprezentujecie? 🙂

 NATKA PIETRUSZKISPIRULINA
Właściwości antyoksydacyjne++
Działanie moczopędne, antybakteryjne i dezynfekujące++
Właściwości odświeżające (neutralizuje przykry zapach z ust)+
Chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę wątroby, układu krwionośnego i poprawia kondycję skóry++
Kcal w 100 g suszonego produktu302 kcal347 kcal
Błonnik w 100 g suszonego produktu28 g5,1 g
Dawkowaniebrak danych 5-10 g/dobę
Zastosowanie przyprawa, środek aromatyzujący, dodatek do soków i koktajli, składnik koktajli, dodatek do zup i sałatek, barwnik spożywczy
Cena za kg25 – 30 zł (suszona)
2 zł (pęczek)
55 – 120 zł (proszek)

Jak widać, w kwestii zastosowania i właściwości, natka pietruszki vs spirulina są na równi. Każdy z nas może wybrać lub stosować oba produkty jednocześnie.

Oczywiście, zwłaszcza w kwestii spiruliny, zwracając uwagę na jej ilość, bowiem w nadmiarze może bóle brzucha, wymioty, przyspieszone bicie serca, a w przypadku zanieczyszczonej spiruliny, uszkodzenie wątroby.
Zatem, jak zawsze, wszystko z głową i w odpowiednich ilościach 🙂

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna