Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego nie zawaham się ich użyć i tym razem. Dziś stworzą duet z omletem. Całość dopełni odrobina cukru pudru, który nada słodyczy.

 

Składniki:

 

– jajko – 2 szt
– mąka orkiszowa – 30 g (2 łyżki)
– mleko – 50 g (0,2 szklanki)
– truskawki – 140 g (2 garści)
– masło – 5 g (łyżeczka)
– cukier puder – 5 g (łyżeczka)

 

Przygotowanie:

 

1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Żółtka wymieszaj z mlekiem i mąką
3. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej masło. Wlej masę.
5. Smaż omlet na średnim ogniu.
6. Podawaj z truskawkami i posyp cukrem pudrem.

 

Porcja: 380 kcal