Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, najczęściej kręcę naleśniki. Zawsze z pełnoziarnistej mąki, bo zdrowsze. Z dodatkiem twarożku z owocami lub dżemem truskawkowym.
Dziś padło na pełnoziarniste owsiane naleśniki z serkiem i morelami. Cieszy mnie fakt, że z dnia na dzień zwiększa się dostęp do sezonowych owoców.
Składniki (2 porcje):
– mleko 2% – 125 ml (0,5 szklanki)
– pełnoziarnista mąka owsiana – 105 g (7 łyżek) – równie dobrze, a nawet lepiej, sprawdzi się mąka orkiszowa
– jajko
– oliwa z oliwek – 10 g (łyżka)
– serek homogenizowany naturalny – 200 g
– morele – 180 g (4 szt)
– woda (ilość zależna od gęstości ciasta)
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
1. Dokładnie wymieszaj: mąkę, jajko, mleko, oliwę i wodę. Ilość wody dodaj w takiej ilości, aby uzyskać lejącą konsystencję ciasta.
2. Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.
Naleśniki:
1. Placki posmaruj serkiem. Zawiń w rulony.
2. Pokrój morele i nałóż na naleśniki.
Porcja: 510 kcal.