Racuchy ze śliwkami

Sezonowe owoce do idealny dodatek do ciast, placuszków czy naleśników. U mnie dziś racuchy drożdżowe ze śliwkami.

Składniki (2 porcje):


- mąka (u mnie orkiszowa) - 150 g
- jajko
- mleko - 85 ml
- cukier - łyżka
- drożdże instant - łyżeczka
- śliwki - 4 szt
- olej rzepakowy - 4 łyżki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier oraz drożdże wymieszaj.
  2. Dodaj mleko i jajko i wymieszaj składniki na jednolitą masę.
  3. Śliwki pokrój w kostkę. Włóż do ciasta i wymieszaj.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj placki i smaż przez około 3 minuty na złoty kolor z każdej strony.

Porcja: 550 kcal.

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow