Sypana szarlotka

Jedno z szybszych w przygotowaniu i, nazwijmy je, dietetycznych ciast to szarlotka. U mnie dziś sypana szarlotka. Lekka, sycąca, słodka. Idealnie sprawdzi się jako element zdrowej diety.

Składniki (8 porcji):

- mąka orkiszowa - 150 g
- mąka pszenna - 150 g
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- cynamon - 3 łyżeczki
- erytrytol - 100 g
- olej rzepakowy - 3 łyżki
- jabłko - 1,5 kg

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąki, słodzik, łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia. Podziel na trzy części.
  2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, dodaj cynamon.
  3. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układaj kolejno: warstwę mąk, jabłka, warstwę mąk, jabłka, a na wierzch kruszonkę z ostatniej porcji mąk wymieszanej z olejem.
  4. Piecz w 180 st. (góra-dół) przez godzinę.

Porcja: 258 kcal

Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow