blog

Carpaccio z brzoskwini
22 września 2024

Carpaccio z brzoskwini to moja jesienna wariacja na temat sałatki z serem Camembert. Cieniutkie plasterki brzoskwini jeszcze intensywniej oddają jej słodki smak. W połączeniu z serem pleśniowym, szynką parmeńską, sosem miodowo-musztardowym i chrupiącymi orzechami włoskimi, tworzą eksplozję smaków. Składniki: - brzoskwinia- ser Camembert - pół opakowania- szynka parmeńska - 3 plastry- orzechy włoskie - łyżka […]

,
CZYTAJ DALEJ
Carpaccio z brzoskwini

Carpaccio z brzoskwini to moja jesienna wariacja na temat sałatki z serem Camembert. Cieniutkie plasterki brzoskwini jeszcze intensywniej oddają jej słodki smak. W połączeniu z serem pleśniowym, szynką parmeńską, sosem miodowo-musztardowym i chrupiącymi orzechami włoskimi, tworzą eksplozję smaków. Składniki: - brzoskwinia- ser Camembert - pół opakowania- szynka parmeńska - 3 plastry- orzechy włoskie - łyżka […]

,
CZYTAJ DALEJ
Sałatka z arbuzem i serem typu Feta

Ten, kto nigdy nie próbował połączenia arbuza z serem typu Feta, ten gapa. Uwierzcie na słowo, że ta sałatka skradnie Wasze serca. Jest cudownie orzeźwiająca, lekka, słodko-słona. Jest przepyszna! Składniki: - arbuz - 300 g- ser typu Feta - 100 g- pistacje - łyżka- miód - łyżeczka- oliwa - łyżka- sok z limonki - łyżka- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Zupa krem z pomidorów i papryki

Jesień powoli się rozgaszcza. Krótsze dni, chłodniejsze poranki, szeleszczące pod stopami liście. Rozgaszcza się też w kuchni. Chętniej sięgamy po rozgrzewające posiłki, w tym zupy. Ja jesień witam zupą krem z pomidorów i papryki. Składniki: - papryka- pomidory- cebula- czosnek- oliwa- zioła - bazylia, oregano, sól, pieprz, wędzona papryka Przygotowanie: Warzywa umyj, pokrój na kawałki […]

CZYTAJ DALEJ
Malinowy deser z mini bezami

Szybki deser bez pieczenia? Takie rozwiązania lubimy wszyscy. U mnie dziś turbo szybki w przygotowaniu malinowy deser z mini bezami. Słodka beza idealnie komponuje się z lekko kwaśną maliną. Skrajne smaki cudownie się łączą, pieszcząc podniebienie. Składniki: - skyr waniliowy - opakowanie (150 g)- maliny- 2 garści- mini bezy - 15 g- płatki migdałowe - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Grzanka z serkiem kozim i figą

Gdyby tak można było wybrać sobie jedną jedyną rzecz, którą do końca życia można robić bez jakichkolwiek konsekwencji, u mnie bez wahania byłoby to jedzenie. Grzanka z serkiem kozim i figą znajdowałaby się w pierwszej dziesiątce moich ulubionych grzanek. Składniki: - gruba kromka chleba - 60 g- serek kozi - 2 łyżki- figa- miód - […]

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z serem typu Feta, melonem i borówkami

W kwestii łączenia serów z owocami nic się u mnie nie zmieniło. Testuję jedynie nowe połączenia. Owoce, których do tej pory z serami nie mieszałam. Dziś wjechała sałatka z serem typu Feta, melonem i borówkami. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Składniki: - sałata- ser typu Feta - 100 g- melon - kawałek (100 g)- borówki - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Tarta z morelami

Tarta z morelami - kwintesencja lata. Piękny, intensywny, żółty kolor owoców. Słońce na talerzu, tak bym to opisała.Powiem Wam, że takie ciasto to super szybka opcja na wypadek niezapowiedzianych gości. Dosłownie kilka prostych składników i pyszny deser gotowy. Składniki (4 porcje): - mąka - 170 g- masło - 100 g- śmietana - 25 g (łyżka)- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Bruschetta z serem camembert i brzoskwinią

Sery mają to do siebie, że lubią się z owocami. Powiedziałabym nawet, że wręcz się uwielbiają! Dlatego dziś w ramach szybkiego lanczyku, wpadła bruschetta z serem camemebert i brzoskwinią. Wcześniej brzoskwinia dusiła się w maślano-miodowym sosie, więc wyobraźcie sobie, jak to połączenie smakowało! Składniki: - ciabatta - sztuka ok. 80 g- brzoskwinia - sztuka- ser […]

CZYTAJ DALEJ
Rabarbar i truskawki pod kruszonką

Jest rabarbar, są truskawki, więc trzeba je zapiec pod kruszonką. Uwielbiam to połączenie - słodkie truskawki przełamane kwaśnym rabarbarem. Do tego maślana, delikatna kruszonka. Albo na jeszcze większym wypasie, z gałką lodów pistacjowych. Składniki (2 kokilki): - rabarbar - łodyga- truskawki - 2 garści- masło - 35 g- mąka - 50 g ( u mnie […]

,
CZYTAJ DALEJ
Młoda kapusta

Młoda kapusta to bez wątpienia jedno z flagowych wiosennych dań. Lekkie, pysznie zielone, można je jeść miskami. Do tego młode ziemniaki z koperkiem i witajcie w niebie! Jeśli chodzi o przepis: główka młodej białej kapusty, duuuużo kopru i szczypiorku. Do tego przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Chwila gotowania i włala!

,
CZYTAJ DALEJ
Koktajl owocowy z napojem migdałowym, inuliną i chia

W końcu śmiało można powiedzieć, że idzie lato! Słońce, ciepło, przyjemny wiatr. To idealny czas na lekkie koktajle. Dziś zrobiłam czystki w zamrażarce i owoce, które tam znalazłam, wpadły do koktajlu. Są jagody, mango, banan, ananas. Do tego napój migdałowy, inulina i nasiona chia. Za chwilę będzie wysyp truskawek, borówek, malin. Będziemy miksować na potęgę!

,
CZYTAJ DALEJ
Kokilki z rabarbarem

Sezon na wszystko, co z rabarbarem, uważam za otwarty! Ciasta, babeczki, tarty, kompot - rabarbar rządzi. Ja sezon otwieram mini ciastem - na przekąskę wjeżdżają kokilki z rabarbarem. Składniki (2 kokilki): - mąka - 60 g- jajko - szt- olej rzepakowy lub oliwa - 30 g- erytrytol - 30 g- proszek do pieczenia - łyżeczka- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Koktajl waniliowy

Od jakiegoś czasu moje drugie imię brzmi koktajl. To chyba efekt wiosny - cieplejszych dni i słońca. Chce mi się lekkich posiłków. Warzyw i owoców. A koktajle to świetna opcja, kiedy chodzi za mną coś słodkiego. Dziś postawiłam na koktajl waniliowy. Składniki: - napój roślinny waniliowy - szklanka- banan - szt- płatki migdałowe - 2 […]

,
CZYTAJ DALEJ
Naleśniki z "budyniu"

Naleśniki każdy zna i lubi. Ale czy próbowaliście kiedyś mąkę zastąpić proszkiem budyniowym? A właściwie mąkę skrobią ziemniaczaną. Naleśniki z budyniu niczym nie odbiegają od tych ze zwykłej mąki. Koniecznie spróbujcie tej alternatywy. To dobre rozwiązanie dla osób, które unikają glutenu. Składniki na ciasto (ok. 4 naleśniki): - mleko - 100 ml- jajko- proszek budyniowy […]

,
CZYTAJ DALEJ
Koktajl bananowo - kakaowy z migdałami

Nie wiem jak Wy, ale ja po Świętach potrzebuję lekkich posiłków. Owsianki, sałatki i koktajle przez najbliższe dni będą moim ulubionym zestawem.W ramach dzisiejszego śniadania pojawił się koktajl bananowo - kakaowy z migdałami i chia na napoju z orzechów laskowych. Składniki: - banan- napój roślinny lub mleko - szklanka- kakao - 10 g (łyżka)- migdały […]

,
CZYTAJ DALEJ
Koktajl z orzechami laskowymi

Ostatnio koktajle idealnie sprawdzają mi się do pracy. Kiedy pomiędzy jednym a drugim pacjentem mam dosłownie kilkanaście sekund przerwy, takie szybkie doładowanie energii to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Testuję więc różne połączenia. Moim faworytem jest pinacolada - ten z ananasem, napojem migdałowym i wiórkami kokosowymi, ale koktajl z orzechami laskowymi jest równie pyszny! Składniki: - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Leniwe śniadanie

Uwielbiam niedziele! Brak pośpiechu, aromat świeżo zaparzonej kawy, promienie słońca nieśmiało wpadające do salonu i leniwe śniadanie. Uwielbiam taką celebrację dnia. To dla mnie odpoczynek po całym tygodniu. Można by rzec, słodkie lenistwo. Chłonę ten czas i cieszę się każdym, najmniejszym elementem dnia. Miejcie równie piękny dzień. Leniwą niedzielę dla siebie.

CZYTAJ DALEJ
Kokosowe czekoladki

Uwielbiam kokos! A czekoladę kokosową mogłabym jeść codziennie! Domowe kokosowe czekoladki dla takich łasuchów jak ja, to pójście na kompromis. Zjem dwie i szczęście gwarantowane. Składniki: - mleczko kokosowe - 200 g- wiórki kokosowe - 100 g- czekolada gorzka - 50 g- ksylitol - 2 łyżeczki Przygotowanie: Mleczko kokosowe podgrzej z dodatkiem ksylitolu. Wymieszaj z […]

, ,
CZYTAJ DALEJ
Faszerowana cukinia

Zielony, żółty, czerwony - kolorami na talerzu przywołuję wiosnę. Chyba wszyscy czekamy na pierwsze warzywa i owoce. Lekkie sałatki, koktajle, grillowane warzywa. Wiosno nadciągaj!U mnie, w ramach przyciągania wiosny, faszerowana cukinia. Składniki: - mała cukinia- mięso mielone - 150 g- czosnek - ząbek- kolorowe papryki- koncentrat pomidorowy - łyżka- olej - łyżka- parmezan - 2 […]

,
CZYTAJ DALEJ
Pizza na gotowym spodzie

Pizza, zwana również pieszczotliwie picculką, to dobro ogólnoświatowe. Cienkie, chrupiące ciasto, sos pomidorowy i dobrej jakości dodatki. Takie banalne, a takie dobre. Ale nie zawsze człowiek ma czas i ochotę na wyrabianie ciasta, dlatego dobrze mieć w zapasie gotowy spód. Do tego ulubione składniki, chwila w piekarniku i dobro gotowe. Składniki: - spód do pizzy […]

,
CZYTAJ DALEJ
Pieczony naleśnik z serkiem waniliowym i jagodami

Klasyczne naleśniki znamy wszyscy. A próbowaliście naleśnika pieczonego? To fajna alternatywa i ciekawe urozmaicenie diety. Można go podać z dżemem, masłem orzechowym, ulubionymi owocami. U mnie z serkiem waniliowym i jagodami. Składniki: - jajko - 2 szt- mleko (lub napój roślinny) - 80 g- mąka (u mnie orkiszowa) - 50 g- proszek do pieczenia - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Pinsa z gruszką, szynką parmeńską, camembertem i posypką orzechową

Pinsa to rodzaj pieczywa, krewna pizzy, focaccii i piadiny. Przygotowana z trzech rodzajów mąk: pszennej, ryżowej i sojowej. Idealnie nadaje się do przygotowania "pizzy" w warunkach domowych, bez wcześniejszego, czasochłonnego przygotowania ciasta. Pinsę przygotujesz w dosłownie 5 minut! Na mojej znalazły się: gruszka, szynka parmeńska, camembert i posiekane orzechy włoskie. Moje ulubione połączenie smaków! Składniki […]

,
CZYTAJ DALEJ
Koktajl pinacolada

Na przekór dzisiejszej zimowej pogodzie, wywołuję słońce i wiosnę. Zmiksowałam żółte owoce z napojem migdałowym i wiórkami kokosowymi. Koktajl pinacolada momentalnie przywołuje chęć na wakacje na jakiejś tropikalnej wyspie. Ciepły piasek, woda, hamak między palmami. Brzmi cudownie, prawda? Składniki: - banan- ananas - 3 plastry- napój migdałowy - szklanka- wiórki kokosowe - łyżka Przygotowanie: Owoce […]

,
CZYTAJ DALEJ
Grzanki z serem camembert, szynką parmeńską, miodem i kiełkami

Gdyby tak można było wybrać sobie jedną rzecz, którą można w życiu robić totalne bezkarnie, bez żadnych konsekwencji, zwłaszcza zdrowotnych, u mnie zdecydowanie byłoby to JEDZENIE. Bo grzanki z serem camembert, szynką parmeńską, miodem i kiełkami mogłabym jeść bez opamiętania. Składniki: - bułka - 80 g- ser camembert - 60 g- szynka parmeńska - 3 […]

, ,
CZYTAJ DALEJ
Szarpany omlet

Kiedy proponuję swoim pacjentom omlet, często słyszę - wszystko, tylko nie omlet! Nie wychodzi mi, nie umiem itd. Ale zachęcam, abyście spróbowali omletu w formie szarpanej. Nawet, jeśli nie wyjdzie, po jego poszarpaniu nie będzie tego widać. Składniki: - jajka - 3 szt- mąka - 60 g- mleko - 0,5 szklanki- cukier wanilinowy - łyżeczka- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Sałatka z kurczakiem, kiełkami i parmezanem

Zachciało mi się dziś sałatki z kurczakiem. Takiej najprostszej - kurak + roszponka + sos miodowo-musztardowy. Do tego kiełki lucerny i włala! Kubki smakowe szczęśliwe. Składniki: - pierś z kurczaka - 150 g- dowolna sałata, u mnie roszponka - 2 garści- dowolne kiełki, u mnie z lucerny - łyżka- oliwa z oliwek - 2 łyżki- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Gofry z czekoladą

Od zawsze powtarzam, że w codziennej diecie jest miejsce na wszystko - i na czekoladę i na frytki. Dziś padło na czekoladę z goframi. A właściwie czekoladę w gofrach, bo wcisnęłam ją do środka. Składniki: - mąka - 0,5 szklanki- mleko - 0,5 szklanki- olej - łyżka- proszek do pieczenia - łyżeczka- czekolada - pasek […]

,
CZYTAJ DALEJ
Bananowy budyń jaglany

Budyń jaglany to fajna alternatywa dla owsianki. Dodatek ulubionych owoców, cynamonu, masła orzechowego, kakao, czekolady lub wiórków kokosowych podkręci smak. Ja do swojego budyniu dodałam banana i mrożone borówki. Składniki: - kasza jaglana - 4 łyżki- mleko lub napój roślinny - szklanka- banan- borówki - garść Przygotowanie: Kaszę przepłucz, gotuj na mleku do momentu, aż […]

, ,
CZYTAJ DALEJ
Pieczona gruszka z serem camembert, orzechami włoskimi i miodem

Uwielbiam to połączenie - gruszka + ser pleśniowy + orzechy + miód. Dziś w formie pieczonej, ale równie wyśmienicie smakuje w formie sałatki. Idealnie sprawdzi się jako szybka, sylwestrowa przekąska. Goście będą zachwyceni. Smak pieczonej gruszki możecie podkręcić dodatkiem szynki parmeńskiej. Będzie total sztos! Składniki: - gruszka- ser camembert lub dowolny pleśniowy - 25 g- […]

, ,
CZYTAJ DALEJ
Kokosowe kulki

Uwielbiam kokos! Czekolada kokosowa, kokosanki, naleśniki z serkiem kokosowym. Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Dziś przygotowałam kokosowe kulki z migdałami w środku, coś na kształt Rafaello, ale zdecydowanie zdrowsze, bo dosłownie z pięciu składników . Składniki (8 szt): - wiórki kokosowe - 120 g - mleko - 0,5 szklanki - erytrytol - łyżka - budyń […]

,
CZYTAJ DALEJ
Brukselka z parmezanem

Kiedy pytam moich pacjentów o produkty, których woleliby uniknąć w diecie, niemal zawsze pada słowo - brukselka. Myślę, że niechęć do niej wynika z tego, że nie bardzo wiemy, jak ją przygotować, żeby była smaczna. Polecam połączyć ją z parmezanem i upiec. Jest pyszna! Składniki: - brukselka - 10 szt- parmezan - 2 łyżki- bułka […]

CZYTAJ DALEJ
Cytrynowe babeczki

Lubię proste gotowanie. Kilka nieskomplikowanych składników. Krótki czas przygotowania. I zadowolone kubki smakowe. Dziś padło na cytrynowe babeczki. Delikatne, z nutą orzeźwiającej cytryny. Idealne w ramach słodkiej, ale zdrowej przekąski. Składniki (ok. 6 szt): - mąka (u mnie pszenna) - 120 g- ksylitol - 35 g- mleko - 0,5 szklanki- cytryna - skórka i sok […]

,
CZYTAJ DALEJ
Czekoladowa granola

Uwielbiam czekoladową granolę! Ale często znalezienie na sklepowych półkach takiej z prostym, dobrym składem, graniczy z cudem. Dlatego postanowiłam sama ją przygotować. A trwa to dosłownie pół godziny. Łapcie przepis na domową czekoladową granolę. Składniki: - płatki owsiane - 150 g- kakao - 1,5 łyżki- migdały (lub inne dowolne orzechy i nasiona) - 75 g- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Cynamonki

Jesień = gorąca herbata, mandarynki, aromatyczne przyprawy. Idealnie pasują do niej cynamonki - delikatne drożdżowe bułeczki. Po ich upieczeniu zapach cynamonu leniwie snuje się po domu. Uwielbiam! Składniki: - mąka - 300 g- drożdże suche - 8 g- mleko - pół szklanki- jajko- cukier - 50 g- olej - 6 łyżek- szczypta soli- masło - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Sypana szarlotka

Jedno z szybszych w przygotowaniu i, nazwijmy je, dietetycznych ciast to szarlotka. U mnie dziś sypana szarlotka. Lekka, sycąca, słodka. Idealnie sprawdzi się jako element zdrowej diety. Składniki (8 porcji): - mąka orkiszowa - 150 g- mąka pszenna - 150 g- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki- cynamon - 3 łyżeczki- erytrytol - 100 g- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Mus jabłkowy

Owoców i warzyw, które już nieco straciły na wyglądzie, staram się nie wyrzucać, a przerabiać. Tak dziś zrobiłam z jabłkami, które swoje już odleżały, ale wciąż nadawały się do jedzenia. Powstał z nich mus owocowy. Bez dodatku cukru, doprawiony jedynie cynamonem, goździkami i anyżem. Składniki: - jabłka - u mnie były 3 szt- cynamon- kilka […]

,
CZYTAJ DALEJ
Tagliatelle z sosem warzywnym

Dania jednogarnkowe to zdecydowanie te moje ulubione. Warzywa, mięso, strączki, kasze, makaron, przyprawy - właściwie wszystko można wrzucić do jednego gara i niech się razem gotuje.U mnie dziś tagliatelle z sosem warzywnym. Łapcie ultra szybki przepis. Składniki (2 porcje): - makaron tagliatelle (u mnie gniazdka) - 100 g- pieczarka - 5 szt- marchewka- cebula - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Czekośliwka z cynamonową kruszonką

Sezon na śliwki jeszcze trwa, więc znów postanowiłam coś z nimi zrobić. Tym razem w moim menu zagościła czekośliwka z cynamonową kruszonką. Brzmi zachęcająco, prawda? Koniecznie wypróbujcie tego połączenia! Składniki: - śliwka - 3 szt- czekolada - 3 kostki- mąka - 3 łyżki- olej - 2 łyżki- erytrytol - 4 łyżeczki- cynamon - łyżeczka Przygotowanie: […]

,
CZYTAJ DALEJ
Owsianka z figą, czekoladą i migdałami

Jesienią chce się na ciepło. Rozgrzewająco. Tak, żeby miska z jedzeniem parzyła w dłonie. Do tej grupy niewątpliwie wliczają się owsianki. Z aromatycznymi przyprawami, słodkimi i chrupiącymi dodatkami. Ja dziś umilam sobie dzień owsianką z figą, czekoladą i migdałami. Składniki: - mleko - szklanka- płatki owsiane - 5 łyżek- figa- czekolada - 3 kostki- migdały […]

,
CZYTAJ DALEJ
Domowy chleb

Wczoraj upiekłam swój pierwszy chleb. Z najprostszego przepisu, żeby na pewno się udał i wyszedł pyszny! Upieczony samemu smakuje inaczej. Tym bardziej, że wcześniej doglądasz ciasta. Patrzysz, jak pracują drożdże, jak ciasto rośnie. Taka prosta rzecz, a tak bardzo cieszy. Składniki: - mąka - u mnie typowo mąka chlebowa - 500 g- łyżka cukru- łyżeczka […]

CZYTAJ DALEJ
Powidła śliwkowe

Bardzo lubię niedziele. Mam wtedy czas na gotowanie bez pośpiechu. Włączam ulubioną muzykę, wyjmuję potrzebne narzędzia kuchenne i pichcę po swojemu. Dziś padło na śliwki. Już trochę przejrzałe, o delikatnie pomarszczonej skórce, więc idealne na powidła. Przepis jest banalny - 0,5 kg śliwek po prostu ugotowałam. Bez dodatku cukru, bo same w sobie są super […]

CZYTAJ DALEJ
Grzanki z serem pleśniowym i figą

Grzanki z serem pleśniowym i figą to jedna z tych propozycji, która musi pojawić się w jesiennym menu. W połączeniu z odrobiną miodu i chrupiącymi orzechami, tworzy danie idealne! Korzystajcie, bo sezon na świeże figi nie potrwa zbyt długo. Składniki: - bułka- ser camembert - 60 g- figa- miód - łyżka- migdały - łyżka Przygotowanie: […]

CZYTAJ DALEJ
Ciasteczka z czekoladą i płatkami różanymi

Ciasteczka z płatkami różanymi - brzmi wykwintnie, prawda? I tak też smakuje połączenie kruchych ciasteczek owsianych z gorzką czekoladą i delikatnymi płatkami różanymi. Składniki (3 porcje - 6 ciasteczek): - masło - 50 g- mąka owsiana - 75 g- erytrytol - 25 g- czekolada - 3 kostki- płatki różane - łyżka Przygotowanie: Z masła, mąki […]

,
CZYTAJ DALEJ
Placuszki twarogowe

Do placuszków twarogowych robiłam już kilka podejść, ale za każdym razem się rozpadały, ciężko je było przekręcić podczas smażenia. Tym razem jednak wyszły idealne - puszyste i delikatne. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu. Składniki (2 porcje - ok. 14 placuszków): - twaróg chudy - 250 g- jajko- banan- mąka - 50 g- proszek do pieczenia - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Śliwki pod kruszonką

Nadal pozostaję w temacie śliwek i tym razem postawiłam na klasyczne połączenie - śliwki + kruszonka. Żeby było odrobinę bardziej fit, cukier w kruszonce zamieniłam na erytrytol, więc i wyrzuty sumienia nieco mniejsze przy jedzeniu tych pyszności. Składniki (4 porcje): - śliwki - 0,5 kg- mąka - 150 g- masło - 100 g- erytrytol - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Gofry z brzoskwinią i czekoladą

Gofry to jedna z tych propozycji, która smakuje i na słodko - z owocami, czekoladą, bitą śmietaną, dżemem, i na słono - jajkiem sadzonym, awokado czy twarożkiem z warzywami. Ja dziś postawiłam na słodkie połączenie brzoskwini i czekolady. Składniki: - pół szklanki mąki- pół szklanki mleka- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżka oleju- brzoskwinia- pół łyżki […]

,
CZYTAJ DALEJ
Grzanki z serkiem i duszonymi śliwkami

Wrzesień = śliwki Dziś naszła mnie ochota na grzanki z serkiem, duszonymi śliwkami i miodem. Jakie to dobre! Proste i dobre! Składniki: - chleb - 2 kromki- śliwka - 4 szt- miód - łyżka- serek kanapkowy - 2 łyżki- migdały - łyżka Przygotowanie: Śliwki podduś z odrobiną wody. Pieczywo opiecz w tosterze. Posmaruj serkiem, nałóż […]

CZYTAJ DALEJ
Popękane ciasteczka czekoladowe

Czekolada - przysmak, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Ja też nie! Dziś zrobiłam mocno czekoladowe ciasteczka, bo jest w nich zarówno kakao, jak i kawałki gorzkiej czekolady. Smakują obłędnie, nie mogło być inaczej. Składniki (3 porcje): - mąka - 50 g- kakao - 25 g- erytrytol - 70 g- proszek do […]

,
CZYTAJ DALEJ
Czekoladowa owsianka z malinami i migdałami

Czy Wy też tak macie, że jak złapiecie fazę na konkretny posiłek, to przepadacie z kretesem? U mnie znów włączyła się monotematyka - owsianki. Dla urozmaicenia wymieniam oczywiście dodatki, ale owsianka z ranka (i nie tylko) musi być! Składniki: - płatki owsiane - 5 łyżek- mleko - szklanka- maliny - garść- czekolada - 3 kostki- […]

CZYTAJ DALEJ
Owsianka z jeżynami

Owsianka z jeżynami, borówkami i czekoladą to najlepsze, co mogło się dziś przytrafić moim kubkom smakowym! Uwielbiam sezonowe owoce, a zwłaszcza te kwaśne, które przełamują słodycz towarzyszących im dodatków. Składniki: - płatki owsiane - 5 łyżek- mleko - szklanka- czekolada gorzka - 3 kostki- borówki i jeżyny Przygotowanie: Płatki ugotuj na mleku. Owsiankę przelej do […]

CZYTAJ DALEJ
Zupa z białą kapustą i pomidorami

Ostatnio mam fazę na zupy. W te upały są dla mnie zdecydowanie lżejszą opcją, jeśli chodzi o obiady. Dziś wjechała zupa z białą kapustą i pomidorami. Składniki (2 porcje): - biała kapusta - pół małej główki- bulion - 2 szklanki- marchewka- pomidor - 2 szt- koper- ziemniak - 2 szt- olej rzepakowy - 2 łyżki- […]

CZYTAJ DALEJ
Pieczony omlet ze śliwkami

Uwielbiam śliwki! Ich kwaśny smak nadaje charakteru ciastom i placuszkom a powidła śliwkowe idealnie nadają się do naleśników. Dziś na drugie śniadanie zrobiłam pieczony omlet ze śliwkami. Składniki: - jajko- mleko - 65 g- mąka - 40 g (3 łyżki)- proszek do pieczenia - łyżeczka- śliwka - 3 szt- masło - 10 g (2 łyżeczki)- […]

,
CZYTAJ DALEJ
Zupa z suszonymi grzybami

Za oknem milion stopni a mi zachciało się zupy z suszonymi grzybami. Nie pozostało nic innego, jak tylko zakasać rękawy, pokroić warzywa i grzyby i ową zupę ugotować. Składniki (2 porcje): - 2 szklanki bulionu- 3 małe ziemniaki- kawałek pora - mini marchewki- garść suszonych grzybów- 0,5 szklanki mleka- 2 łyżki oleju- koper i przyprawy […]

CZYTAJ DALEJ
Musli z borówkami i musem wiśniowym

Czekoladowe musli z jogurtem, borówkami i musem wiśniowym Ślinka mi cieknie na samą myśl o tym połączeniu Bo jeśli jest czekolada i owoce to musi się udać! Składniki: - musli czekoladowe - 6 łyżek (60 g)- jogurt naturalny - 4 łyżki (80 g)- borówki - 2 garści (100 g)- wiśnie - garść (70 g) Przygotowanie: […]

CZYTAJ DALEJ
Racuchy ze śliwkami

Sezonowe owoce do idealny dodatek do ciast, placuszków czy naleśników. U mnie dziś racuchy drożdżowe ze śliwkami. Składniki (2 porcje): - mąka (u mnie orkiszowa) - 150 g- jajko- mleko - 85 ml- cukier - łyżka- drożdże instant - łyżeczka- śliwki - 4 szt- olej rzepakowy - 4 łyżki Przygotowanie: Mąkę, cukier oraz drożdże wymieszaj. […]

,
CZYTAJ DALEJ
Ciasteczka z masła orzechowego

Pięknie, bo orzechowo, pachnie mi teraz w mieszkaniu A ciasteczka z masła orzechowego wyszły pyszne! Są bardzo szybkie w przygotowaniu i wymagają jedynie 3 składników. Składniki na ok. 12 sztuk: - 200 g masła orzechowego- jajko- 70 g erytrytolu Przygotowanie: Składniki dokładnie wymieszaj, następnie uformuj kształtne kulki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i […]

,
CZYTAJ DALEJ
Skyrowiec z borówkami

Lato to jedna z tych pór roku, która zapewnia nam dostęp do sezonowych warzyw i owoców. A nic tak nie smakuje, jak domowe, proste wypieki ze świeżymi owocami. Jeśli lubicie sernik i borówki to przychodzę do Was z ekspresowym połączeniem tych dwóch przysmaków. Skyrowiec z borówkami to dwa w jednym - jogurtowy sernik o fioletowym […]

,
CZYTAJ DALEJ
Makaron z pieczarkami

Kilka dni temu pokazywałam Wam makaron tagliatelle, który w składzie na dodatek suszonych borowików. A nic innego nie podkręci smaku takiego makaronu, jak grzyby. U mnie konkretnie pieczarki. Do tego odrobina koperku, dla podkreślenia koloru i parmezanu, dla wyostrzenia smaku. Składniki (2 porcje): - makaron tagliatelle - 100 g- pieczarki - 200 g- cebula - […]

CZYTAJ DALEJ
Omlet z brzoskwinią

Omlet to taka namiastka zdrowych słodkości, kiedy pojawia się ochota na ciasto. Od jakiegoś czasu chętnie sięgam po brzoskwinie z puszki. O tej porze roku świetnie zastępują świeże, soczyste owoce. Tak też powstał omlet z brzoskwinią. Doskonale łączy w sobie słodycz ciasta i soczystość owoców. Składniki: - jajko - 2 szt- mąka orkiszowa - 3 […]

CZYTAJ DALEJ
Owsianka z borówkami i masłem pistacjowym

Owsianka to posiłek, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Uwielbiam kombinować z dodatkami. Tym razem padło na borówki i ekstremalnie przepyszne masło pistacjowe. Koniecznie spróbujcie tego połączenia. Owsianka z borówkami i masłem pistacjowym skradnie Wasze serca. Składniki: - płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)- mleko - szklanka (250 ml)- borówki - 2 garści (100 […]

CZYTAJ DALEJ
Makaron z pastą truflową

Makaron z pastą truflową od dawna chodził mi po głowie. Aż w końcu nadarzyła się okazja, żeby wypróbować to połączenie. Dodatek podsmażonej cebulki i parmezanu sprawiły, że makaron z pastą truflową stał się jeszcze bardziej charakterny. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: - makaron pełnoziarnisty - 50 g- pasta truflowa - łyżka (15 g)- oliwa - łyżka […]

CZYTAJ DALEJ
Fit tiramisu

Dzisiejsze fit tiramisu powstało z myślą o szczególnym spotkaniu - spotkaniu fajnych babek z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet. Mnie oddelegowano właśnie do przygotowania deseru, więc padło na szybki i sprawdzony przepis. A że każda z nas dba o dietę, nie mogło się pojawić nic innego, jak fit tiramisu. Składniki (4 porcje): - Skyr waniliowy - […]

,
CZYTAJ DALEJ
Owsianka z leśnymi owocami

Owsianka z ranka - to powiedzenie już od dawna ma zastosowanie w praktyce. To taki codzienny rytuał. Bo dzień bez owsianki - dniem straconym. Dziś w ramach dodatków postawiłam na owoce leśne - maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki. To taka namiastka lata, które na szczęście już coraz bliżej. A zatem owsianka z leśnymi owocami […]

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z kurczakiem i parmezanem

Chyba wszyscy lubimy proste i sprawdzone przepisy. Takie, które można przygotować z resztek znalezionych w lodówce. U mnie dziś, w ramach obiadu, prosta sałatka z kurczakiem i parmezanem. Bazę stanowi roszponka. Do tego pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika, sos musztardowo - miodowy i pyszny posiłek gotowy. Składniki: - pierś z kurczaka - 150 g- roszponka - […]

CZYTAJ DALEJ
Mini bułeczki serowe

Tradycja tłustego czwartku towarzyszy nam od dawien dawna. Ten dzień rozpoczyna bowiem ostatni tydzień karnawału i kojarzy się z bezkarnym objadaniem się, zwłaszcza pączkami. Pączki, faworki, churrosy, róże karnawałowe - każdy znajdzie dziś coś dla siebie. Ja postawiłam na domowe, pieczone mini bułeczki z twarogiem. Składniki (3 porcje - ok 18 mini bułeczek): - twaróg […]

,
CZYTAJ DALEJ
Chałka z białym serem

Chałka do zdecydowanie smak dzieciństwa. To oznaka cierpliwości dla rosnącego bez pośpiechu ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z pieca wcinało się ją z dżemem truskawkowym i kakao. To wspomnienie prostej formy wyrażania miłości i troski, i właśnie taką prostotę ceni się najbardziej. Składniki (10 porcji): Ciasto drożdżowe: - mąka pszenna - 300 g- drożdże prasowane - […]

CZYTAJ DALEJ
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekolada. Któż z nas jej nie lubi? Klasyczny deser a z klasyką się nie dyskutuje. Można ją jeść na kostki, wciągać przez słomkę w formie gęstego płynu albo użyć do stworzenia innego, równie mocno czekoladowego deseru. Co powiecie na ciasto czekoladowe z wiśniami? Składniki (6 porcji): - mąka (u mnie orkiszowa) - 100 g (7 […]

CZYTAJ DALEJ
Zielony koktajl

Koktajle to idealne rozwiązanie dla warzyw i owoców, które leżą w lodówce ciut za długo i prawdopodobnie skończyłyby na śmietniku. To także świetna sprawa, jeśli chodzi o przemycanie "zielonego". W moim zielonym koktajlu znalazły się: - banan- kiwi- 2 garści roszponki- garść świeżej żurawiny- łyżeczka nasion chia Składniki wystarczy zmiksować. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, […]

CZYTAJ DALEJ
Ciasto z dyni

Ciasto z dyni to niekwestionowany must have, jeśli chodzi o jesienne menu. Jest delikatne, wilgotne i słodkie. Podobnie, jak ciasto marchewkowe, przygotowuje się je ekspresowo.

CZYTAJ DALEJ
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych, niekonwencjonalnych ciast. Przygotowuje się je ekspresowo, jest zdrowe i ma znacznie mniej kalorii od tradycyjnych ciast. Pokochacie je od pierwszego kęsa.

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z serem camembert i figą

Dzień urodzin zobowiązuje. Zwłaszcza dzień trzydziestych urodzin. Dziś, poza ubóstwianym przeze mnie tortem bezowym z sezonowymi owocami, stawiam na lekką sałatkę z serem camembert i figą.

CZYTAJ DALEJ
Omlet z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego nie zawaham się ich użyć i tym razem. Dziś stworzą duet z omletem. Całość dopełni odrobina cukru pudru, który nada słodyczy.

CZYTAJ DALEJ
Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Lato to cudowny czas. Obfitość warzyw i owoców daje nieskończone możliwości w kuchni. Moc kolorów i smaków pobudza wszystkie zmysły. U mnie, właśnie teraz, królują zapiekane owoce pod owsianą kruszonką.

CZYTAJ DALEJ
Egzotyczny sorbet

Jakiś czas temu, z myślą o kręceniu soków na bazie buraka, skusiłam się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej. Urządzenie to okazało się wspaniałym narzędziem, nie tyle do produkcji soków, co domowych lodów i sorbetów.

CZYTAJ DALEJ
Ciasto czekoladowe

Czy jest na sali ktoś, kto nie lubi czekolady? To oczywiście pytanie czysto retoryczne. Dziś postanowiłam wykorzystać ją w nieco inny sposób i upiekłam ciasto czekoladowe z truskawkami.

CZYTAJ DALEJ
Domowe sushi

Miłość do sushi zaszczepiła we mnie moja przyjaciółka, Magda. To ona pokazała mi, jak szybko przygotować domowe sushi. Od tej pory pojawia się w moim menu dość często.

CZYTAJ DALEJ
Owsiane naleśniki z serkiem i morelami

Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, najczęściej kręcę naleśniki. Zawsze z pełnoziarnistej mąki, bo zdrowsze. Z dodatkiem twarożku z owocami lub dżemem truskawkowym.

CZYTAJ DALEJ
Ryżanka z mango

Ryż + mleko + mango = ryżanka z mango. Bardzo banalne, a jakże dobre połączenie! Propozycja na śniadanie lub przekąskę. Idealna dla tych, którzy łakną zdrowych słodkości.

CZYTAJ DALEJ
Dieta na 1800 kcal

W swojej pracy wielokrotnie spotkałam się ze zdziwieniem pacjentów (na szczęście pozytywnym), że jadłospis skomponowany przez dietetyka, może być nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zawierający “normalne”, ogólnodostępne produkty.

CZYTAJ DALEJ
Natka pietruszki vs spirulina

Wracamy do tematu superfoods. Poprzednio porównywałam żurawinę i owoce goji, dziś na ringu stanie natka pietruszki vs spirulina. Który team reprezentujecie?

CZYTAJ DALEJ
Domowa granola

Domowa granola to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają, kiedy chrupie im w buzi. Potrzeba chrupania sprawia, że na zakupach sięgają po musli, których składy, niestety, często pozostawiają wiele do życzenia. Zawierają (niepotrzebny) dodany biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, sztuczne aromaty i barwniki. A wystarczy w domowych zapasach wygrzebać dowolne naturalne płatki, orzechy, suszone owoce i miód.

CZYTAJ DALEJ
Żurawina vs jagody goji

Określenie superfoods bez wątpienia na stałe zagościło w słowniku każdego dietetyka i osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Co oznacza? Oznacza żywność o określonym zdrowotnym zastosowaniu.

CZYTAJ DALEJ
"Co se schudnę, to se przytyję"

Problem z utrzymaniem właściwej masy ciała spędza sen z powiek niejednemu z nas. I w momencie, kiedy borykamy się z nadwagą lub otyłością, albo wręcz odwrotnie, z niedowagą, obawy są jak najbardziej zasadne. I absolutnie nie chodzi tu tylko o aspekt czysto wizualny – oponka i boczki lub wystające żebra, ale zdecydowanie o zdrowie. Bo zarówno za dużo kilogramów, jak i za mało może niekorzystnie wpływać, a nawet wpływa, na stan naszego zdrowia.

CZYTAJ DALEJ
Kit pszczeli – naturalny bakteriobójca

Podejmując temat superfood, skupiłam się na egzotycznych, mało komu znanych produktach, zupełnie ignorując nasze rodzime specjały. Pisząc kolejny artykuł zamierzam naprawić poczynione faux pas i tym razem biorę pod lupę kit pszczeli. Nazwa może nie wywołuje pozytywnych skojarzeń, ale to naprawdę wartościowy produkt. Czytając dalej, dowiecie się dlaczego

CZYTAJ DALEJ
Teff – bezglutenowy superfood

Teff, inaczej miłka abisyńska lub trawa abisyńska, to roślina zaliczana do zbóż. Od setek tysięcy lat stanowi jedno z głównych źródeł pożywienia wśród ludów afrykańskich, zwłaszcza Etiopczyków.

CZYTAJ DALEJ
Lucuma – naturalny słodzik

Kolejnym superfudem, który bez wątpienia zasługuje na takie miano, jest lucuma. A dokładniej Pouteria lucuma, roślina naturalnie występująca na terenach Południowej Ameryki, szczególnie w rejonach Ekwadoru, Kolumbii i Chile. Swoją drogą, zdecydowana większość wartościowych pod względem odżywczym produktów, a jednocześnie mało znanych, choć wykorzystywanych przez człowieka od wieków, pochodzi właśnie z obszarów południowoamerykańskich.

CZYTAJ DALEJ
Camu camu czyli super dawka witaminy C

Doczekaliśmy czasów, w których sklepowe półki uginają się od różnych, różniastych, często wręcz dziwnych produktów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Coś, co zadowoli kubki smakowe i nie uszczupli zbytnio domowego budżetu. Wszyscy ci, którzy szczególnie zwracają uwagę na to, co jedzą, lubią próbować nowości i eksperymentują w kuchni, z pewnością słyszeli o terminie superfoods. W najbliższym czasie właśnie produkty określane tym mianem będę brać pod lupę. Sprawdzę, czym zasłużyły na uznanie ich za „super” i czy warto w nie zainwestować.

CZYTAJ DALEJ
Copyright © 2020 odWAŻ się! - Poradnia dietetyczna | powered by getknow